Wiskunde Montessori basisonderwijs: een stap verder met de leraar
De aanpak binnen de vernieuwing van het rekenonderwijs op Montessori basisscholen is vooral gericht op de professionalisering van de leraar. In de vernieuwde visie staan wiskundige essenties centraal. Ook automatiseren en memoriseren krijgen meer aandacht dan voorheen. De kinderen worden gestimuleerd zich de wiskundige essenties eigen te maken, zich erin te verdiepen en vanuit de essenties hun rekenvaardigheden te ontwikkelen.
Begeleiding en training van de leraar richt zich op rekeninhoudelijke en didactische aandachtspunten:
– vergroten van de vakkennis op het gebied van de rekenkunde, het kennen en kunnen omgaan met wiskundige essenties;
– adequaat signaleren welke wiskundige essenties en/of rekenvaardigheden door het kind worden ingezet;
– begeleiden vanuit wat het kind al weet en gepaste interventies kunnen toepassen;
– gericht observeren naar aanleiding van de signalering;
– evalueren en vragen stellen;
– diagnosticeren van mogelijke rekenproblematiek bij een kind; zorgpunten kennen;
– registreren van positief gedrag en rekenvaardigheden van kinderen.
Om het inzicht op bovenstaande punten te vergroten zijn ‘didactische bijsluiters’ geschreven die passen bij werkkaarten voor kinderen en bij materialen, zowel Montessori materiaal als ander materiaal.
Op dit moment is ‘Vermenigvuldigen hele getallen’ op deze wijze uitgewerkt. Er zijn hiertoe ook verschillende brochures geschreven met informatie over de visie op ‘Wiskunde Montessori basisonderwijs’, over de methodiek, over de didactiek en mathetiek en over de inhoud van vermenigvuldigen met hele getallen.
Het digitale Montessori Kindvolgsysteem, dat al op vele scholen in gebruik is, vindt aansluiting bij de didactische bijsluiters.
Door de vernieuwing vooral te richten op het leraargedrag hopen wij een stap verder te komen in het tot stand brengen van kwalitatief hoogstaand rekenonderwijs.