Via montessoribasisbekwaam naar volledig montessoribekwaam
Joëlle de Groot
Bestuurslid NMV; lid netwerk O&O; montessoriopleider pabo en docent nascholing Hogeschool Rotterdam
Nederland kent 10 opleidingsinstituten met een gevarieerd aanbod aan montessori(dag)opleidingen en – nascholingstrajecten. Deze instituten zijn lid van de NMV. Opleiders daaruit vormen samen het netwerk Opleiders & Ontwikkelaars (O&O). Hierin zitten voornamelijk opleiders die in het primair onderwijs activiteiten ontplooien.
In het afgelopen jaar ontvingen veel studenten en cursisten hun NMV-diploma of -certificaat, de meesten het diploma montessoribasisbekwaam. In het verleden is de montessoriopleiding gesplitst in twee delen, basis en vakbekwaam. Door de montessori opleiding te splitsen in een deel basisbekwaam en vakbekwaam, merken we dat veel cursisten aan het einde van het eerste jaar , als ze basis bekwaam zijn, stoppen met de opleiding. Wij hopen dat cursisten volledig montessoribekwaam worden door ook de cursus montessorivakbekwaam te volgen. En óók dat komend schooljaar de montessoriopleidingen weer van start kunnen gaan.
Basisbekwaam en vakbekwaam zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een volledig bevoegd montessori leraar ben je pas als beide diploma’s behaald zijn. De wens en de noodzaak is groot om beide opleidingen te volgen met een interval van maximaal 5 jaar. Nu er veel basisbekwaam opgeleid zijn, verwachten we de komende jaren een toestroom van kandidaten voor vakbekwaam. Mocht u nu basisbekwaam zijn, en door willen groeien naar een volledig bevoegd montessori leraar, dan heten we u van harte welkom bij een van onze aanbieders. Hieronder meer informatie over de inhoud en de reacties van deelnemers.
Montessoribasisbekwaam
In de opleiding montessoribasisbekwaam komen de antropologie, filosofie, pedagogiek en didactiek uit het gedachtengoed van Maria Montessori aan bod: hoe begeleid je een heterogene groep, hoe observeer je, hoe zet je didactische rondes in, hoe voer je een montessoriaans klassenmanagement en hoe richt je je voorbereide omgeving in? Je doet kennis op van de ontwikkelingsdomeinen met het bijbehorende montessorimateriaal. Deze montessoribasis oefen je in je eigen praktijk en leer je te verantwoorden. Vanuit de opleiding koppelen we continu de theorie aan de eigen praktijk en waar mogelijk aan good practice: een kijkje over de schutting bij een andere montessorischool.
Cursisten over de opleiding montessoribasisbekwaam
‘Ik vind de koppeling tussen de theorie en de praktijk erg fijn. Wat ik lees in de verschillende boeken vatten de opleiders samen en zij koppelen dit aan het materiaal en de lesjes’
‘Doordat we veel lesjes samendoen ervaar ik hoe een les in elkaar zit. Ik zie gelijk de mogelijkheden voor in mijn eigen groep. Het liefste wil ik de dag na de opleiding direct alles uitproberen. De opleiding inspireert me.’
Montessorivakbekwaam
De opleiding montessorivakbekwaam is de verdieping van de opleiding basisbekwaam. Hierbij verdiep je je in de visie op kosmische opvoeding en ontwikkel je een – zoals ik het noem – kosmische grondhouding. Je breidt je palet aan montessoriliteratuur verder uit en spiegelt dit aan diverse eigentijdse theorieën. Samen met medecursisten leer je op een montessoriaanse manier te evalueren. Je leert je handelen te verantwoorden vanuit een groot perspectief en in te zoomen op het individuele kind. We onderzoeken hoe we dit kunnen vormgeven in de eigen praktijk. Je verbreedt en verdiept je kennis van de ontwikkelingsdomeinen met montessorimateriaal. Bij vakbekwaam staat de onderzoekende houding van montessorileraar centraal. Dak kan bijvoorbeeld leiden tot een actie-onderzoek binnen je eigen montessorischool, met als doel een kleine innovatie.
Cursisten over de opleiding montessorivakbekwaam
‘Ik verdiep en verbreed de basiskennis die ik eerder heb verworven en zet deze om naar een actieonderzoek. Daarmee pas ik het geleerde toe in de praktijk en help ik mijn montessorischool bij een onderwijsontwikkeling. Hierbij geef ik adviezen voor de toekomst. In mijn portfolio bewijs ik dat ik voldoe aan de competenties van een vakbekwame leerkracht. Ik kan mijn creativiteit hierin kwijt en heb genoeg mogelijkheden voor mijn eigen inbreng.’
‘Ik leer steeds beter mijn keuzes te verantwoorden vanuit mijn visie op goed montessorionderwijs en -opvoeden.’
‘Ik weet steeds beter waarom ik iets wil, wie ík ben als montessorileraar en welke plaats ik kan innemen.’