Kwaliteitskader 0 – 12 jaar
Als onderdeel van het NMV-lidmaatschap doet iedere instelling mee met de NMV-Audit.
Een Audit is een middel om kwaliteit te constateren en ontwikkelpunten vast te kunnen stellen. De NMV-Audit is bedoeld om te ‘luisteren’ hoe de montessori-instelling het doet in de praktijk en om dit ook te herkennen.
De zelfevaluatie van de instelling is de start van het waarderend auditen.
De NMV-auditors spiegelen vervolgens de organisatie. Hun eindverslag is de reflectieve notitie: een beschrijvend en constaterend document, met daarin advies over ontwikkelpunten van de instelling.
Het belangrijkste uitgangspunt van de audit is ‘insluiten’. De NMV wil graag dat de basiskwaliteit bij de montessori-instellingen zo hoog is dat er recht wordt gedaan aan de uitgangspunten van dr. Maria Montessori én vindt het belangrijk dat er veel montessori-instellingen beschikbaar zijn.
De bedoeling is dat de montessorikwaliteit die de instelling zelf uitdraagt als zodanig wordt herkend, zodat de NMV-erkenning plaats kan vinden.
Alle informatie over de audit 0-12 vindt u op www.montessorikwaliteit.com
Kwaliteitskader 12 – 18 jaar
Het uitgangspunt van het kwaliteitskader is ‘insluiten’: het netwerk 12 – 18 wil graag dat de basiskwaliteit op vmo-scholen zo hoog is dat er recht gedaan wordt aan de ideeën van Maria Montessori én vindt het belangrijk dat er veel montessorischolen voor voortgezet onderwijs zijn. Daarnaast wil het netwerk graag dat iedere vmo-school bezig is zich voortdurend te verbeteren. Als collectief leveren we hier een bijdrage aan.
Het doel van de erkenningstrajecten is de kwaliteit van de vmo-scholen te behouden én om die kwaliteit zo mogelijk te vergroten waarbij de expertise (van de medewerkers) van de scholen benut wordt.
De school maakt het Erkenningsdocument dat de basis is voor het Erkenningstraject. In dit document, waarvan de vorm vrij is, laat de school zien op welke wijze ze vormgeeft aan het montessorionderwijs en op welke manier dit herkenbaar is in de school. Als de commissie de drie brede montessoridoelen en de zes karakteristieken herkent in de school als gehele organisatie, krijgt de school de montessori-erkenning.
Naast de Erkenningstrajecten zijn er Ontwikkeltrajecten Montessorileergemeenschap. Deze trajecten zijn gericht op de ontwikkeling van de scholen. De school die in zo’n traject zit bepaalt waar een commissie naar komt kijken: met welke thema’s (of welk thema) is de school bezig? Welke versnelling kan de commissie hierin brengen?
De Ontwikkeltrajecten en Erkenningstrajecten staan los van elkaar én hangen met elkaar samen.
Eens per zes jaar wordt bekeken of de montessorikwaliteit voldoende is door middel van een Erkenningstraject. Daarnaast is er voor scholen een Ontwikkeltraject. Ook dit traject wordt eens per zes jaar uitgevoerd. Dat betekent dat een school dus eens per drie jaar bezocht wordt door een commissie, dan wel voor een Erkenningstraject, dan wel voor een Ontwikkeltraject. Scholen worden geacht informatie uit het ene traject mee te nemen in het andere traject.
Kwaliteitskader 18 +
Ook instellingen voor montessori opleiding en begeleiding worden gevisiteerd en maken hierbij gebruik van een audit. Ze tonen aan dat ze werken met NMV-bevoegde opleiders, NMV-opleidingsdocumenten en NMV-gecertificeerde producten. Na de ‘herkenning’ hiervan, volgt de vierjarige erkenning.
Certificering NMV-Producten
Producten zijn opleidingen, trainingen, cursussen en materialen, inclusief boeken.
Een NMV-product is een product dat voldoet aan de NMV-productcriteria, zowel nationaal als internationaal. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen producten in eigendom van de NMV en producten die NMV-gecertificeerd zijn, maar eigendom zijn van externe ontwikkelaars.
Het bestuur van de NMV verleent het NMV-certificaat aan producten die externe ontwikkelaars hebben ingediend ter certificering en die zijn goedgekeurd door de certificeringscommissie.
Het NMV-certificaat is vier jaar geldig.