Waarderend Auditen 0-12

De NMV is trots op de aanwezigheid van de vele diverse montessori-instellingen in Nederland. De NMV ziet dat deze instellingen dagelijks met toewijding werken aan de uitvoer van hun eigen montessori-missie. De NMV ziet erop toe dat deze instellingen werken volgens de vastgestelde NMV-criteria en hanteert hiertoe het kwaliteitsmiddel 'waarderend auditen.'

De instellingen tonen zélf aan waarom zij een montessori-instelling zijn en waartoe zij zich ontwikkelen. De zelfevaluatie van de instelling is de start van het waarderend auditen. Een waarderend audit gesprek nodigt uit tot reflectie en inspireert tot verbeteren. Op basis van herkenning vindt de NMV-erkenning plaats.

Een audit is een middel om kwaliteit te constateren en ontwikkelpunten vast te kunnen stellen. De NMV-Audit is bedoeld om te ‘luisteren’ hoe de montessori-instelling het doet in de praktijk. De NMV-auditors spiegelen de organisatie. Hun eindverslag is de reflectieve notitie: een beschrijvend en constaterend document, met daarin advies over ontwikkelpunten van de instelling.

De NMV verstrekt de instelling het NMV-erkenningslogo na positieve waardering van de NMV-auditcommissie. De NMV erkent hiermee de aanwezigheid van de montessorikwaliteit van deze montessori-instelling.

Cyclus

De NMV hanteert een vierjarencyclus van haar waarderend auditen. Elke montessori-instelling komt in principe in deze vier jaar aan de beurt.
Uiteraard kunt u ook zelf een NMV-Audit aanvragen, als extra kwaliteitsmiddel maar ook als aspirantlid.
Na een positieve afronding van de NMV-Audit ontvangt de instelling het NMV-Erkenningslogo op naam van de instelling.

NMV-Auditor

De NMV- Auditor werkt samen in het auditteam en bezoekt montessori-instellingen van 0-12 jaar. De auditor ziet het als een kans door middel van de audit de montessori-instelling verder aan te zetten tot ontwikkeling. De auditor heeft een training gevolgd, luistert aandachtig en vraagt door. Hij of zij werkt vanuit het gedachtegoed van Maria Montessori, kan dit uitdragen en duiden en is (via zijn instelling) lid van de NMV.

Een NMV-Auditor

  • Bezoekt montessori-instellingen voor 0-12 jaar en werkt samen in het auditteam.
  • Ziet het als een kans om door middel van de NMV-audit de montessori-instelling verder aan te zetten tot ontwikkeling.
  • Is onderdeel van het NMV auditteam en maakt samen het NMV auditverslag en werkt zelf in het auditteam aan eigen ontwikkeling.
  • Spreekt met de verschillende lagen in de instelling .
  • Bereidt zich voor op het auditbezoek door relevante stukken in te zien, door te nemen en de opkomende vragen hierbij te formuleren.
  • Bespreekt met het auditteam de bevindingen en noteert de conclusies in het auditverslag.
  • Beschrijft de kwaliteiten van de instelling objectief in het auditverslag.

Stappenplan audit met bijbehorende documenten voor de instelling

U leest de brochure 'Waarderend Auditen' , 'De Gulden Tien' en de '7 Redenen'.

Dit zijn de grondleggers van het waarderend auditen. 'De Gulden Tien' en de '7 Redenen' zijn de uitgangspunten voor de erkenning van de NMV. Hierdoor bent u op de hoogte door welke bril de auditor kijkt en leest u wat er van u en de instelling verwacht wordt.

In het stappenplan zult u ook formulieren treffen die ingevuld moeten worden. Dit kunt u digitaal doen door de formulieren te openen met Acrobat Reader ©. Dit programma is gratis te downloaden en te gebruiken. Nadat u de formulieren heeft ingevuld, exporteert u het document, onder vermelding van de naam van de instelling, naar een pdf en zendt u het naar de voorzitter van het bezoekende auditteam.

Documenten:
Brochure Waarderend Auditen (e21)
Kijkwijzer Montessorikinderopvang (e11)
Brochure De Gulden Tien (e27)
7 Redenen (e20)

U meldt zich aan via nmv-secretariaat@montessori.nl of u wordt uitgenodigd door de NMV voor een audit. In beide gevallen vult u de intentieverklaring in.

Documenten:
Intentieverklaring

Beantwoord de zelfevaluatievragen en vul de lijst van montessorideskundigheid in. De vorm van de zelfevaluatie is vrij, maar moet voldoen aan het beantwoorden van de zelfevaluatievragen. Zes weken voorafgaand aan de audit dient de zelfevaluatie binnen te zijn. Indien dit niet het geval is, zal er geen audit plaatsvinden. De zelfevaluatie vormt de start van de audit. De vragen voor de zelfevaluatie leest u in het document Zelfevaluatie NMV-audit. Zend de zelfevaluatie en de lijst van montessorideskundigheid aan de voorzitter van het bezoekende auditteam

Documenten:
Zelfevaluatie NMV-audit (e32)
Lijst Montessorideskundigheid (e31)

De voorzitter van het auditteam neemt met u contact op. U bespreekt samen de dagindeling voor de audit. Vaste onderdelen zijn: groepsbezoeken, gesprekken met kinderen, ouders en medewerkers en een nabespreking met het team en directie.

U ontvangt de definitieve dagindeling uiterlijk twee weken voor de auditdatum. De activiteiten tijdens de dag hangen af van de inhoud en kwaliteit van de toegezonden documenten.

Documenten:
Model Dagindeling NMV-audit (e30)

De audit vindt plaats. Het team, de ouders en de kinderen zijn op de hoogte gesteld van het bezoek en de activiteiten die plaatsvinden. U ontvangt het auditteam, regelt een ruimte voor overleg en verzorgt de lunch voor het auditteam. De dag wordt afgerond met een terugkoppeling over de eerste bevindingen en hoe de audit is verlopen.

U ontvangt de concept reflectieve notitie binnen drie weken na afloop van de NMV- audit. U krijgt de gelegenheid binnen drie weken het auditteam te wijzen op feitelijke onjuistheden. U gebruikt hiervoor het document 'Reactie op Reflectieve Notitie'

In dit document geeft u als eerste aan of: De ontvangen reflectieve notitie feitelijk juist is;
De ontvangen reflectieve notitie feitelijke onjuistheden bevat; zo ja, dan vult u deze aan.
U geeft feedback over het verloop van de audit en u schrijft (max 1 a4) uw ontwikkelplan voor de instelling. Binnen vier weken zendt u de reactie op de reflectieve notitie terug aan de voorzitter van het auditteam.

Documenten:
Reactie op reflectieve notitie + ontwikkelplan (e25)

De instelling ontvangt de definitieve reflectieve notitie van de voorzitter.

De auditcommissie ' Toelating & Erkenning' zendt het definitieve rapport en het advies aan het NMV-bestuur. Het NMV-bestuur stelt u, schriftelijk en gemotiveerd, op de hoogte van de beslissing en van de consequenties en de mogelijke vervolgprocedure. Bij een positieve uitkomst ontvangt u het NMV-Erkenningslogo op naam.

U ontvangt van de NMV het digitale logo op naam van uw instelling. Het digitale logo is uniek, dat wil zeggen op naam en locatie, jaartal van erkenning en voor de duur van de erkenning.

U kunt het digitale logo gebruiken voor uw digitale middelen als schoolgids, website, informatieboekje, banner etc. De Nederlandse Montessori Vereniging erkent hiermee de aanwezigheid van de montessorikwaliteit van uw montessori-instelling.